Indiański skarb – syrop z klonu

Indianie w północno-wschodniej części Ameryki Północnej jako pierwsi pozyskali syrop klonowy i wytworzyli cukier klonowy. Znaczenie syropu dla Indian było podobne do roli soli w kuchni europejskiej.
Głównym cukrem występującym w syropie klonowym jest sacharoza, ale obecne są także niewielkie ilości glukozy i fruktozy oraz kwas jabłkowy, dający delikatnie kwaskowy posmak. Syrop zawiera ok. 68% węglowodanów i jest równie kaloryczny jak cukier trzcinowy, a mniej niż miód, nie zawiera żadnych konserwantów, ale możne być przechowywany przez około 18 miesięcy.
Syrop z klonu głównie produkowany jest z klarownego, słodkawego soku klonu cukrowego poprzez jego zagęszczenie. Metody wytwarzania syropu klonowego zostały usprawnione w ciągu minionych kilku wieków, jednak sok wciąż jest najpierw zbierany, a następnie zagęszczany bez stosowania środków chemicznych i konserwantów. W celu uzyskania 1 litra syropu klonowego trzeba odparować wodę z 20 do 50 litrów soku pozyskanego z klonu.
Większość syropu wytwarzana jest w północno-wschodniej części Ameryki Północnej. W poszczególnych drzewach w zależności od średnicy pnia nawierca się od jednego do trzech otworów i umieszcza w nich krany. Pojedyncze drzewo dostarcza od 35 do 50 litrów soku w sezonie, maksymalnie do 12 litrów dziennie. Czas zbiorów trwa od czterech do ośmiu tygodni. Drzewa mogą być wykorzystywane do pozyskiwania soku dopiero w wieku od około 30 do 40 lat, aż do osiągnięcia przez nie ponad 100 lat..
Podobne syropy do klonowego mogą być również produkowane z innych drzew np. z brzóz, z których pozyskuje się oskołę czyli sok brzozowy.
Syrop klonowy zawiera między innymi cynk, wapń, potas, żelazo, magnez, sole fosforu i manganu oraz witaminy, głównie z grupy B, H, PP i liczne związki fenolowe, niewielką ilość sodu.
Około 3 łyżeczki syropu pokrywają 4% dziennego zapotrzebowania na wapń, 3% na potas i 2% na magnez i witaminę B2. Liczne badania naukowe prowadzone nad syropem klonowym udowodniły, że zawiera on antyoksydanty mają działanie antynowotworowe, przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu syrop znalazł zastosowanie w walce z nowotworami, cukrzycą oraz zakażeniami bakteryjnymi.
Wartość kaloryczna 100 g to 260 kalorii. Indeks glikemiczny wynosi 65.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *