Meksyk w butelce – syrop z agawy

Syrop z agawy lub inaczej nektar z agawy jest środkiem słodzącym uzyskiwanym z niektórych gatunków agawy. Ma przyjemny smak, porównywalny ze słabym miodem. Jest około trzykrotnie słodszy od cukru.
Aby wyprodukować nektar z agawy, z jej rdzenia wyciśnięty zostaje sok, który poddaje się filtracji i podgrzaniu w wyniku czego zostaje on skoncentrowany do syropopodobnego płynu, odrobinę mniej gęstego od miodu. Jego barwa waha się od jasnej do ciemnej, zależnie od stopnia przeprowadzenia procesu.
Syrop jest produkowany głównie w Meksykańskich Stanach Zjednoczonych.
Syrop z agawy składa się głównie z 56% – 92% fruktozy i 8% – 20% glukozy. Dzięki zawartości fruktozy syrop z agawy posiada niski indeks glikemiczny.
Agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi i usprawnia pracę przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom i redukując toksyczne metabolity.
Wartość kaloryczna 100 g to 310 kalorii. Indeks glikemiczny wynosi 42 .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *