Melasa – „czarny cud przyrody”

W trakcie produkcji obu rodzajów cukru i ich rafinacji powstaje melasa – ciemnobrązowy gęsty, słodki syrop. To właśnie swojemu kolorowi zawdzięcza nazwę „czarne złoto” lub „czarny cud przyrody”. Zawiera około 20% wody i 38 – 50 % sacharozy.

Łyżeczka melasy ma 20 kalorii i zero tłuszczu, stanowi bogate źródło żelaza, magnezu, potasu, wapnia, sodu, miedzi, fosforu, chromu, cynku oraz witamin z grupy B – B1, B2, B3, B6 oraz kwasu foliowego. Po melasę śmiało mogą sięgać osoby starsze i kobiety w ciąży. Wpływa ona korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i nerwowy, obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki dużej zawartości żelaza regeneruje krwinki, natomiast obecny w niej chrom odbudowuje trzustkę.

Wartość kaloryczna 100 g melasy to 290 kalorii. Indeks glikemiczny melasy wynosi 55.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *