Najsłodsza roślina świata – Stevia rebaudiana

Stewia jest to rodzaj obejmujący 240 gatunków, a tylko jedna konkretna odmiana – stevia rebaudiana ma rewelacyjne właściwości słodzące. Jej liście są około 35 razy słodsze od cukru buraczanego i przy tym prawie nie posiadają kalorii. Jedna łyżeczka stewii ma moc słodzenia równą szklance cukru.
Z jej słodzących właściwości od dziesięcioleci korzystają Japończycy, znani z troski o zdrowie. W Unii Europejskiej sprzedaż i spożywanie stewii stały się możliwe dopiero w 2011 roku, po udowodnieniu, że roślina jest bezpieczna dla ludzi.
Ma działanie antyoksydacyjne, bo zawiera flawonoidy. Ma też minerały: potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, krzem i selen. I nie powoduje próchnicy w odróżnieniu od sacharozy.
Roślina dostępna jest w postaci suszonych liście, proszku, tabletek i płynu.
Wartość kaloryczna 100 g to 0 kalorii. Indeks glikemiczny wynosi 5 .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *