Rajski słodzik – cukier z kwiatu palmy

Palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia”, „drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby” i „drzewem o tysiącu zastosowań”. Zwłaszcza ta ostatnia nazwa jest bardzo celna – pień i liście można wykorzystać na wiele sposobów. Owoc służy jako pożywienie, natomiast ze świeżego soku pąków kwiatowych palmy kokosowej robi się… cukier. Jest on używany jest jako naturalny słodzik na terenie Azji Południowo-Wschodniej, gdzie występuje roślina z której się uzyskuje cukier. W Indiach i Chinach cukier kokosowy od dawien dawna uznawany jest za substancję mającą lecznicze właściwości. Już w 1409 roku był on regularnie importowany do Chin na życzenie ówczesnego cesarza.

Smak czystego cukru palmy kokosowej przypomina smak brązowego cukru, choć ma bardziej karmelową nutę, a zapach jest znacznie bardziej intrygujący niż zapach wszelkich innych cukrów.
Cukier uzyskuje się ze słodkiego, wodnistego soku spływającego z naciętych pąków kwiatowych palmy. Sok wypływający z tych nacięć zbiera się, gotuje się uzyskując gęsty płyn w naczyniach przypominających wook, aż do momentu wytrącenia się cukru. Sposób wytwarzania cukru kokosowego pozostał niezmienny od czasów, gdy uzyskano go po raz pierwszy. Jedno drzewo palmowe jest w stanie wyprodukować około 288 litrów soku rocznie. Sok z palm kokosowych może być pozyskiwany przez cały rok, jednak zwykle na czas od 3 do 4 miesięcy w roku drzewo pozostawiane jest do regeneracji.
Cukier sprzedawany jest w formie syropu, twardych brył, pasty oraz w formie skrystalizowanej. Forma ta zależna jest od zawartości wilgoci w soku. Im mniej wilgoci, tym twardszą postać przyjmuje cukier kokosowy.
Cukier palmowy składa się z 70 – 79% sacharozy oraz 3% – 9 % glukozy i 3% – 9 % fruktozy.
Cukier ten zawiera potas, magnez, cynk i żelazo, witaminy B1, B2, B3, B6 oraz C.
Rafinowana i skrystalizowana forma ma zastosowanie medyczne – ma działanie wykrztuśne i pomaga koić ból gardła.
Cukier z palmy kokosowej jest długotrwałym źródłem energii, posiada bardzo niski indeks glikemiczny. Stosowanie cukru palmowego pomaga diabetykom cierpiącym na cukrzycę typu pierwszego i drugiego w kontroli wagi ciała oraz wzmaga stężenie glukozy i lipidów we krwi.
Wartość kaloryczna 100 g to 381 kalorii. Indeks glikemiczny wynosi 35.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *