Staruszek miód

Miód w warunkach naturalnych wytwarzany jest głównie przez pszczoły oraz nieliczne inne owady, np. osy, które przetwarzają nektar kwiatowy z roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew iglastych. Miód pszczeli różnbeeyard-50391__180i się składem od miodu innych owadów. Osy pobierają nektar także z roślin trujących dla człowieka, dlatego wytwarzany przez nie miód może być przyczyną ciężkich zatruć.

Miód produkują pszczoły, znosząc do ula nektar kwiatowy lub spadź. Pod bee-627558__180wpływem enzymów i kwasu mrówkowego sacharoza roślinna przekształca się w przewodzie pokarmowym pszczoły w glukozę i fruktozę. Pszczoły gromadzą miód w plastrze, gdzie on dojrzewa. Najliczniejszą grupę związków w miodzie stanowią węglowodany jak glukoza 34%, fruktoza 39% oraz maltoza 7,3%.
Aby wytworzyć 1 kg miodu, pszczoły muszą przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, przy czym jedna pszczoła w ciągu całego swojego życia produkuje mniej więcej jedną łyżeczkę miodu.

W zależności od surowca z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody nektarowe czyli kwiatowe, spadziowe i mieszane. Miód może mieć barwę od białej, poprzez jasnożółtą aż do brunatno-brązowej. Postać płynna miodu to patoka, a skrystalizowana krupiec. Spożywa się także dojrzały miód honey-5732__180zasklepiony w plastrze pszczelim.

Miód zawiera mikroelementy takie jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt. W miodzie stwierdzono również występowanie substancji o charakterze hormonalnym, witaminy – A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę.

Zawartość cukrów prostych takich jak glukoza, decyduje o właściwościach wzmacniających miodu. Cukry te biorą też udział w detoksykacji, chroniąc przed działaniem zanieczyszczonego środowiska oraz obniżając toksyczne działanie alkoholu, nikotyny i innych używek.

bees-345628__180Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie tętnicze i poprawia krążenie krwi, cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci, jony metali stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny.

Miód ma również właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne co jest wynikiem powstawania w trakcie jego produkcji nadtlenku wodoru, zawartości olejków eterycznych i flawonoidów oraz wysokim ciśnieniem osmotycznym słodkiej substancji.

Wartość kaloryczna 100 g to 320–330 kalorii. Indeks glikemiczny wynosi 55.

One thought on “Staruszek miód

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *